Fred is goed bezig!

In Kenia is alles, na een jaar waar corona de boventoon voerde, weer nagenoeg terug in het oude vertrouwde ritme van het dagelijks leven. De kinderen zijn ontzettend blij dat ze weer naar school gaan. Wat er wel veranderd is, is dat het schooljaar nu niet meer van januari t/m december loopt zoals voorheen, maar nu vanaf augustus t/m juli, eigenlijk zoals het bij ons ook is.
Ook wordt in Kenia een nieuw schoolsysteem geïntroduceerd: in het oude systeem gaan kinderen 8 jaar naar het basisonderwijs  (2 jaar kleuterschool en 6 jaar basisschool) en in het nieuwe systeem krijgen ze nog maar 6 jaar basisonderwijs, waarna ze doorstromen voor 2 jaar naar “junior highschool”. Dit nieuwe systeem wordt gefaseerd ingevoerd, vanaf een bepaalde leeftijdscategorie. Dit betekent dat al in 2024 (en niet in 2026 zoals we hadden gedacht) alle kinderen uit huis zullen zijn en alleen in de vakantieperiodes terug zullen komen. Gelukkig is het nog geen 2024 en hebben we alle tijd om met Rhoda en Paul van gedachten te wisselen hoe we die nieuwe fase zullen gaan invullen.

Op dit moment wonen er nog 6 kinderen thuis: Shamim, Rose, Jemima, Amani, Joseph en Fred. Voor Joseph en Fred staat er een spannend half jaar voor de deur, want zij gaan in het voorjaar de examentijd in. En dan zullen ze deze zomer ook de overstap gaan maken naar de middelbare school en naar kostschool gaan. We zijn enorm benieuwd waar zij terecht gaan komen.
We willen ditmaal graag wat speciale aandacht aan Fred geven. Fred heeft in de afgelopen jaren nogal eens wat problemen gehad, omdat hij erg beïnvloedbaar was door leeftijdsgenoten. Vaak werden er met hem corrigerende gesprekken gevoerd, om hem duidelijk te maken dat hij onvoldoende verantwoordelijkheid nam voor zijn ontwikkeling. Wij maakten ons allemaal wel eens wat zorgen over hem of hij zich zou kunnen ontwikkelen naar zijn mogelijkheden en capaciteiten. Het doet ons dan ook enorm deugd om te horen dat hij dit laatste schooljaar heel sterk vooruit is gegaan. De leerkracht op school complimenteert hem telkens weer dat hij zo serieus is gaan werken en ook in het gezinshuis wordt hij vrijwel iedere zondag in het kringgesprek dat Rhoda en Paul met alle kinderen en mama Mary voeren als voorbeeld gesteld. Gedurende zijn hele schoolcarrière behoorde hij tot de kinderen die het minst goede resultaten behaalden en nu ineens staat hij in de top 5! We zien dat het hem veel zelfvertrouwen en zelfrespect geeft en dat zijn 2 van de meest belangrijke kwaliteiten voor ieder mens …