Ons bezoek in november vorig jaar
In november waren wij (Marion en Sandra) weer samen in Kenia. Zoals altijd kregen we van de kinderen een warm onthaal. Het eerste half uur was het even wennen aan elkaar, maar al snel voelde het weer heel vertrouwd. We besloten om direct de post uit te reiken die de sponsoren hadden meegegeven voor ze. Het was fantastisch om te zien hoe blij ze waren om alle brieven, kaartjes, foto’s en tekeningen open te maken en te bekijken. Een van de sponsoren had ‘scrabble’ meegegeven en diezelfde middag werden de regels doorgenomen en het spel gespeeld met alle kinderen samen. Prachtig om te zien hoe ze hier helemaal in op gingen. En zoals altijd kochten wij voor alle kinderen een klein kadootje. Deze keer hadden we gekozen om voor allemaal een leesboek in het Engels mee te nemen. Ze lieten elkaar de boekjes zien en deze kunnen ze natuurlijk straks ook van elkaar lezen.
de post wordt uitgepakt en bekeken
Shamim pakt haar boekje uit met alle kinderen samen scrabble spelen
Vruchtbaar overleg tijdens ons bezoek
Ons bezoek stond deze keer voornamelijk in het teken van overleg. Ondanks dat we allemaal dezelfde intentie hebben, namelijk om deze 10 kinderen een goede toekomst te bieden, vraagt de samenwerking ook telkens weer om aandacht. De laatste tijd merkten wij dat de samenwerking niet altijd als vanzelf ging. Natuurlijk hebben we vanaf het begin al de uitdagingen ervaren door de culturele verschillen in westers denken en de Afrikaanse wijze van werken en communiceren. Ondanks de verbeterde technische mogelijkheden voor communicatie, waardoor we de laatste jaren meer en sneller contact konden hebben (via mail, skype, whatsapp) was het nodig om face to face alles weer eens helemaal gedegen op elkaar af te stemmen. Tijdens ons bezoek hebben we de samenwerking qua organisatie en communicatie opnieuw gedefinieerd. Nu we een paar maanden verder zijn, kunnen we vaststellen dat deze nieuwe werkwijze begint te lopen en dat stemt ons uitermate positief.
Doorkijkje naar de toekomst
We hebben daarnaast nadrukkelijk gesproken over de toekomst van Springs of Life. Het gezinshuis draait nu ruim 7 jaar en vanaf de start hebben we altijd gezegd dat we voor déze 10 kinderen ‘verschil’ willen maken: 10 kinderen die vanuit een kansarme positie perspectief hebben gekregen om iets van hun leven te maken. De afspraak die we nu hebben gemaakt is dat dit inhoudt dat we vanuit de stichting zorgdragen voor deze kinderen totdat ze hun beroepsopleiding hebben afgerond. Na afronding van hun beroepsopleiding krijgen de kinderen de verantwoordelijkheid om voor zichzelf te gaan zorgen.
Issue met een van de kinderen
Tijdens ons bezoek hebben we ook gesproken over een issue dat zich recent heeft voorgedaan. Vlak voor onze aankomst in Kenia bleek er sprake van een ongewenste situatie m.b.t. één van de kinderen. Gezamenlijk hebben we besloten dat het betreffende kind een maatregel zou krijgen om duidelijk te maken dat wij dergelijk ongewenst gedrag niet tolereren. Ondanks dat het niet prettig voelt om een maatregel toe te passen, heeft het er wel voor gezorgd dat het kind de verantwoordelijkheid weer heel helder voor ogen heeft en er van doordrongen is dat het dergelijk ongewenst gedrag niet meer kan en mag vertonen. Ook voor de andere kinderen heeft dit ertoe geleid dat er een nog sterker besef is wat er wel en niet van hen verwacht wordt. Zo heeft een niet gewenste situatie toch een positief effect.
Aanpassingen in het huis
Het huis is alweer ruim 7 jaar geleden in gebruik genomen. Aangezien er heel intensief wordt geleefd in het huis met 10 kinderen en een moeder, is het nu tijd om een aantal belangrijke onderhoudswerkzaamheden grondig aan te pakken. Wij hebben in de afgelopen weken nieuwe matrassen aangeschaft, de klamboes zijn vervangen, een aantal kozijnen, ramen en deuren zijn vervangen of bijgewerkt en binnenkort worden alle kamers opnieuw voorzien van een likje verf. Ook staat er een kleine verbouwing op de planning die op korte termijn zal worden uitgevoerd. In het huis zal er een aparte toegang vanaf buiten worden gemaakt naar de slaapkamer van de jongens en vanuit hun slaapkamer naar de douche/toilet van de jongens, die vervolgens wordt afgesloten naar het huis. Dit zorgt ervoor dat de ruimtes van de jongens volledig gescheiden worden van de meiden. Wij hebben ervoor gekozen om deze verbouwing uit te voeren, omdat er vanuit de Keniaanse overheid de laatste jaren andere vereisten zijn gekomen voor tienerjongens en -meiden, namelijk dat ze niet langer onder één dak mogen verblijven. Uiteraard kost deze verbouwing het nodige. Wij zijn erg dankbaar dat hiervoor inmiddels al een aantal mooie giften zijn gedaan.
kozijnen in de keuken zijn doorgeroest de buitendeur vanuit de keuken heeft roestplekken