In september bracht Folkert Visser samen met Lammert Kooistra een bezoek aan Alex en Joke Weerheim in Santiago de Chili. De tiendaagse reis bracht hen van het welvarende Nederland waar zij met hun gezinnen wonen naar de sloppenwijken van Santiago waar Alex en Joke met hun kinderen wonen. Hier groeien kinderen op in schrijnende omstandigheden. Alex en Joke proberen er voor die kinderen te zijn en ze een toekomstperspectief te geven. Een paar weken na thuiskomst spraken we kort met Lammert.

Lammert woont met zijn vrouw Maartje en 3 kids in Wageningen. Hij werkt als docent bij de Wageningen Universiteit. Daar geeft hij les en doet daarnaast onderzoek.

 

 

 

kameraden Lammert Kooistra en Folkert Visser in Santiago de ChileIn september bracht Folkert Visser samen met Lammert Kooistra een bezoek aan Alex en Joke Weerheim in Santiago de Chili. De tiendaagse reis bracht hen van het welvarende Nederland waar zij met hun gezinnen wonen naar de sloppenwijken van Santiago waar Alex en Joke met hun kinderen wonen. Hier groeien kinderen op in schrijnende omstandigheden. Alex en Joke proberen er voor die kinderen te zijn en ze een toekomstperspectief te geven. Een paar weken na thuiskomst spraken we kort met Lammert.

Lammert woont met zijn vrouw Maartje en 3 kids in Wageningen. Hij werkt als docent bij de Wageningen Universiteit. Daar geeft hij les en doet daarnaast onderzoek.

 

Lammert, waarom ben je met Folkert meegegaan naar Chili?

Folkert vroeg mij in mei of ik met hem mee wilde om het project van Alex en Joke in Santiago te bezoeken. Ik hoefde eigenlijk niet lang na te denken. Het werk van HelpTeamWork vind ik heel positief en ik wilde graag zelf kunnen kijken op welke manier deze kleine projecten een bijdrage kunnen leveren aan het helpen van mensen in mindere omstandigheden. Daarnaast ken ik Folkert al vanaf de lagere schooltijd dus dan is zo'n reis ook een beetje een gezamenlijk avontuur.

 

Wat is je het meest bijgebleven van deze reis en waarom?

Wat mij het meeste is bijgebleven van de reis is de blijdschap van de kinderen tijdens de spelmiddag in het park. Elke week organiseren Alex en Joke een activiteit voor de kinderen, je ziet dat de kinderen die daar komen, opbloeien van de aandacht die ze krijgen en het plezier wat ze kunnen maken. Daarnaast heeft ook de hartelijkheid en de dynamiek in het gezin Weerheim een grote indruk achtergelaten. Wij mochten een week bij hen logeren en konden op die manier ook intensief meemaken hoe zij werken en leven in Chili. Dat is niet altijd makkelijk want de ambtelijke molens werken soms traag. Ook raken ze weleens teleurgesteld in de samenwerking met mensen van wie ze dachten dat ze die kon vertrouwen. Maar Alex en Joke hebben een duidelijk doel voor ogen: perspectief bieden aan kinderen uit gebroken gezinnen. Nu doen ze dat nog vanuit hun eigen woning, wat een grote impact heeft op hun eigen gezinsleven. Ze hopen daarom op korte termijn een vaste plek te krijgen van waaruit ze kunnen werken. Dan kunnen ze nog meer kinderen helpen. Met het team van lokale mensen die ze nu om zich heen hebben verzameld lijkt dat haalbaar.

 

In welk opzicht heeft de reis jouw kijk op het project in Chili veranderd?

Ik heb met eigen ogen gezien dat zaken die voor ons vanzelfsprekend lijken, in Chileense omstandigheden heel anders zijn. Soms moet je je daar aan aanpassen. Aan de andere kant is het soms ook belangrijk om zaken te veranderen. Daar is veel tijd en geduld voor nodig. Alex en Joke willen soms grotere stappen maken, maar worden daarin belemmerd door de omstandigheden in Chili. Dat vraagt veel geduld van hen.

Doordat het werk van Alex en Joke sinds kort door de gemeente wordt erkend kunnen ze ook gebruik maken van faciliteiten van de gemeente: bijv. het huren van busjes om naar een museum te gaan. Zo maken Alex en Joke steeds stappen voorwaarts.