Het West-Afrikaanse Gambia telt bijna 2 miljoen inwoners. Volgens het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft 61,3% van de bevolking onder de armoedegrens. Het land is zo’n 250 kilometer lang en ligt aan weerszijden van de Gambia-rivier, omsloten door Senegal.
Gambia wordt geheel omsloten door Senegal en een klein stukje zee
Kippen uit Nederland
In alles is het land afhankelijk van import. De enige exportproducten zijn pinda's, vis en sinds kort mango's. "Eieren, aardappels, uien en zelfs kippenvlees komt uit Nederland", vertelt Jannie Eisen van Yoba. "Mensen denken vaak dat Gambia nog redelijk welvarend is, omdat er ook vakantiereizen naar Gambia zijn. Gambia heeft maar zo'n klein stukje strand, dat de toeristenindustrie slechts een kwart van het Bruto Nationaal Product bedraagt. Kans op uitbreiding is er niet. Niet verwonderlijk dat veel Gambianen op zoek gaan naar een beter leven. Ook bij ons op de workshop is vluchten onderwerp van gesprek. De jongens noemen het 'the backway', de achterdeur. Als niets meer lukt, kun je altijd nog op een gammel bootje richting Europa."
Gentlemens agreement
Fantastisch dat er initiatieven zijn zoals Yoba. Die jongeren een kans geven op een betere toekomst. Omar Jallow begeleidt in de Yoba-workshop 19 jongens naar het vak van timmerman. 2 Oudere jongens, mannen inmiddels, zijn klaar met hun opleiding. Omar heeft hen geholpen om hun eigen timmermansbedrijfje op te zetten. Het is een gentlemens agreement dat de jongens die voor zichzelf gaan beginnen, op hun beurt ook weer jongere jongens opleiden tot timmerman. Deze mannen doen dat ook. Geweldig om te zien dat de opleiding die deze jongens kregen een enorm effect heeft op de Gambiaanse gemeenschap. "Pas geleden heeft één van onze jongens ons verlaten. Hij had niet zo'n feeling met het timmermansvak, hij werd liever smid. We hebben een leerwerkplek voor hem bij een smid gevonden", vertelt Omar.
FC Yoba
Omar vertelt enthousiast dat Yoba sinds kort sponsor én naamgever is van een voetbalteam uit de nationale competitie. "Zo'n 10 jaar geleden nam ik een tas met voetbalshirtjes mee vanuit Nederland naar Brikama, mijn woonplaats in Gambia. De shirtjes waren voor jongens uit mijn buurt. Ik hielp hun om een elftal op te zetten en bemoeide me er verder niet mee. Via de media bleef ik op de hoogte van hun ontwikkelingen. Ze speelden meer dan aardig en schopten het tot de nationale competitie. Begin dit jaar namen ze contact met me op. Als dank voor wat ik voor hen gedaan had, wilden ze hun team FC Yoba noemen. Op die manier willen ze de workshop promoten."
FC Yoba in hun gehuurde wedstrijdtenue. Hopelijk spelen ze binnenkort in eigen tenues met de naam van Yoba erop
"In de competitie hebben de jongens officiële kleding nodig. Daar hebben ze geen geld voor. Daarom huren ze wedstrijdkleding (zie foto). Ik hoop dat de jongens in de toekomst nog eens kunnen spelen in eigen shirts met Yoba erop vermeld. Shirtreclame is ook in Gambia big business, dus we zijn heel blij dat – als de jongens eigen shirts hebben – wij daar niet voor hoeven betalen. Als er mensen zijn die contacten hebben met voetbalclubs die tenues vervangen: de oude tenues zijn bij FC Yoba van harte welkom."
Ondertussen gaat het werk in de workshop gewoon door. De jongens zijn momenteel druk met het maken van een dak voor een woning. Een vriend van mij uit Engeland bouwt in Gambia een groot huis en laat het timmerwerk door ons uitvoeren. Daar zijn we ontzettend blij mee.
SOS Kinderdorpen
Yoba leidt niet alleen de eigen jongens op tot timmerman. Ze zijn ook stagebedrijf voor leerlingen van een SOS Kinderdorpen uit de buurt. Elk jaar lopen 2 leerlingen van het praktijkonderwijs 3 maanden stage bij Yoba. SOS Kinderdorpen is hier zo van gecharmeerd en gaf Yoba een Certificate of Appreciation.
Het Certificate of Appreciation van SOS Kinderdorpen
Ze willen ook graag groepen leerlingen op excursie sturen naar Yoba. Binnenkort komt de eerste groep leerlingen een dagdeel op excursie. Zij kijken mee en helpen opruimen. Zelf aan de slag met machines is alleen weggelegd voor oudere jongens.